Galopp – hästsportens Formel-1

Hästsporten galopp är idag en av världens största sporter och det har den varit sedan en lång tid tillbaka i tiden. Tittar man på länder som USA så var galopp den ledande sporten med åskådare fram till 1960-talet. I länder som England har sporten utövats sedan 1500-talet och man kan tveklöst säga att det är just här som sporten föddes. Hästraser som Engelskt fullblod och Arabiskt fullblod är vanligast, just eftersom dessa hästar har egenskapen av att vara mycket starka, snabba och uthålliga. Hästar som används för galopp börjar tränas så tidigt som vid 2 års ålder och tävlar sedan fram till en ålder av cirka 7 år.

Hur går då galopp till? Enkelt förklarat kan man säga att det gäller att vara så snabb som möjligt och komma först i mål. Hästarna springer på en bana och rider gör en jockey. Vill du börja träna eller tävla i galopp bör du vända dig till en verksamhet som erbjuder träning och utbildning av både ryttare och häst (om du har med dig din egen häst). I dessa kurser får man lära sig grunden i galopp, men även en hel del teori om bland annat utrustning och viktgränser.

Det är tyvärr inte allt för många vanliga ridskolor som riktar in sig på att träna och utbilda i galopp. Galopp är en mycket fartfylld ridsport och kräver mycket kunskap om ämnet om det ska läras ut på rätt sätt. Utöver detta så har ridskolor sällan den utrustning som krävs och ingen tillgång till en ordentlig galoppbana att träna på. Att rida på en volt eller i ett ridhus kommer inte att kunna ge ryttaren eller hästen den träning som behövs. Visst kan det vara bra att lära sig att rida på en ridskola först innan man beger sig in i galoppsporten, men detta är inte ett krav.